tiistai 23. kesäkuuta 2015

Kahden kuoren suojassa

Niinhän on kristittykin täällä maailmassa niin kuin linnunpoikanen, kahden kuoren suojassa.

Kaarle Helisten vuonna 1910 Torniossa:
"Jumala on säilyttänyt meitä niin kuin linnunpoikia, kahden kuoren sisällä. Linnunpoikakin se kehittyy ja kasvaa kahden kuoren sisällä, niin mekin. Kristillinen esivalta on toinen kuori ja kristillinen kirkko on toinen."
Helistenin mainitsema ensimmäinen kuori eli kristillinen esivalta on tämä. Meillä on kolme valtiomahtia: lainsäädäntövalta, täytäntöönpanovalta (esim) ja riippumaton syyttäjä- ja oikeuslaitos. Kaikki nämä vahvana kuorena parhaansa mukaan suojaavat linnunpoikaa. Tunnetusti ja valitettavasti monta kertaa on kristillisyyden piirissä viime vuosina asioitu näissä viranomaisissa viime vuosina. Muutenkin kuin hyväksikäyttöasioissa. Myös olemme saaneet olla kuulemassa ja aivan kuin huomaamassa, että ainahan ei rikollinen hengen hedelmänä mene ilmiantamaan itseään viranomaiselle. Olkaamme muistamassa, että vääryyden kohdanneella on aina oikeus saada asiansa käsittelyyn. Sitäkin varten meillä on tämä kuori suojanamme. 

Monesti valtiomahteihin luetaan myös se neljäs, nimittäin vapaat tiedotusvälineet. Myös nämä ovat lakeihin ja eettisiin ohjeisiin sidottuina yhteisellä asialla ja kuuluvat selvästi ensimmäiseen munankuoreen. Suurin osa median edustajista pyrkii tekemään työnsä hyvin ja oikein.

Olemme näinä viimeisinä maailmanaikoina saaneet aivan kuin olla kokemassa myös toisen kuoren (kristillinen kirkko) suojaa tai vähintäänkin vilpittömiä suojauspyrkimyksiä. Onhan hyvä, että piispa kantaa huolta jopa siitäkin, että pappi ei ole opettanut missään tilaisuudessa Jumalan sanan tai luterilaisen tunnustuksen vastaisesti. Myös toinen piispa on kiinnittänyt huomiota siihen, millaisiin tilaisuuksiin (paljon laajempi vastaava uutinen paperilehdessä) ja millaisia menettelytapoja noudattaen papit voivat osallistua.

Mikään järjestelmä, viranomainen tai yksittäinen esivallan edustaja ei toimi täydellisesti tai täysin objektiivisesti. Emmekä muuten mekään. Kukaan ulkopuolinen ei pysty arvioimaan täydellisesti esimerkiksi suojaa tarvitsevan linnunpojan asemaa ja hänen parastaan, jos kohta ei linnunpoika itsekään pysty tätä tekemään. Kukaan ei myöskään elä arvotyhjiössä tai siten, etteivät monenlaiset mitkä lie motiivit olisi mukana vaikuttamassa toimintaansa jollain tavalla.

Emmehän kuitenkaan ole ajattelemassa, että kumpikaan linnunpojalle lahjoitetuista suojaavista kuorista olisikin kääntynyt suojattiaan vastaan? Eiköhän jokainen lähtökohtaisesti yritä hoitaa virkansa ihan hyvin eikä maailman vyöryvin lainein tavoin hyökätä linnunpoika-parkaa vastaan

Ja niin päättää Kaarle Helisten tunnetun puheenvuoronsa:
"Jos nämä [kaksi kuorta] puhkaistaan, niin kuin pimeyden voimat nykyään siihen työtä tekevät, silloin tulee meillä, lapset, marttyyrikuoleman kautta paratiisiin lähtö."

7 kommenttia:

 1. Kiitokset kahvitarjouksestasi! – kahtotaan miten käy (porolle ja lampaille hoitaja vielä hakusessa). Mutta tuon kahvin jo ennakkoon virkistämänä:) yritän kommentoida tuota kolmattakin blogikirjoitustasi.

  Munankuorianalyysisi on pääpiirteittäin ajateltuna osuva. Näemme, miten kristityille käy Lähi-idän ja Afrikan valtioissa, joissa valtio- ja oikeusjärjestelmä on luhistunut. Tosin turvallisuus ja suoja romahtaa kaikilla muillakin vähemmistöryhmillä – ja voi seurata pahimmillaan ”kaikkien sota kaikkia vastaan” 1600-luvun Thomas Hobbesin analyysin mukaisesti.

  Mutta ”munankuoriprofetiaa” ei voi nostaa Jumalan sanan asemaan.Voi käydä niinkin, että munankuoret tukahduttavat elämän – siis kristillisen! Liberaalivaltio (+EU) ja liberaaliteologinen kirkko sanelevat normeillaan, ettei syntiä, kadotusta ja viimeistä tuomiota ole, ei tarvita kääntymystä, ei parannusta. - Ja se neljäs hallitusvalta, vapaa media on pohjimmiltaan pääosin kaupallista; sen intressi on ”business is business”.

  Mutta ihan oikeasta asiasta piispat ovat tällä kertaa kyllä huolissaan vrt. esim. http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/hiippakunta-havahtui-hyllytyksiin-vanhoillislestadiolainen-heratysliike-hyllyttanyt-useita-puhujia/696735/

  Lieneekö Lempäälän, Tornion ja Jyväskylän tapauksissa kysymys 1970-luvun opillisista näkemyksistä - SRK:n julkilausumista huolimatta – kiinnipitävien ”vanhanliiton” miesten vastaiskusta. SRK:n johtokunnan nykyinen puheenjohtaja on rivien välistä kritikoinut voimakkaastikkin näiden rauhanyhdistysten toimintaa ja irtisanonut liikkeemme kaikesta hengellisestä väkivallasta selvin sanoin medialle antamissaan lausunnoissa (myös Päivämies 22.4.2015 ”Jumala auttaa vaikeuksienkin keskellä”). Mutta onko niin, että jotkut johtokunnan entiset tai nykyisetkin jäsenet vetävät aivan omaa linjaansa kotirauhanyhdistyksissään jonkinlaisina paikallissatraappeina. Kysymyksessä ei liene mikään sovittu kahdella hevosella ratsastus putinin-medvedevin tapaan tai asetelma, jossa puheenjohtaja toimisi näyteikkunana ulospäin - nimittäin sellaistakin on kuulunut, että jotkut vanhakantaiset haluaisivat syrjäyttää Ville-puheenjohtajan, koska hän myötäilee liikaa kritiikkiä esittäneitä. No sellainen olisi pitkällä tähtäimellä tuhoon tuomittu yritys gennadi janajevin tapaan. Toivon että yleisessä kokouksessa nämä mahdolliset janajeviläiset pidetään kurissa. Ja puhujainkokouksessa on syytä kumota kiireesti se viime kesän puhujainkokouksessa Tornion tilanteeseen lanseerattu surullisen kuuluisa ”yksityinen banna”.

  PS. Oikealla puolen laatikossa olevat blogiarkistosi nimikkeet eivät tahdo näkyä kun ovat vihreällä värillä vihreää pohjaa vasten.Varmaan värin vaihto auttaisi.

  VastaaPoista
 2. Leppoisaksi tehdystä Jumalasta olen samaa mieltä, mutta asia vaatii joskus hieman enemmän avaamista.

  Media on bisnestä joo, mikäpä täällä ei olisi. Mutta puutteineenkin välttämätön. Bisnes antaa tietenkin jotain sävyä meistäkin tehtyihin julkistuksiin, niiden määrään ja laatuunkin. Kuten kaikissa julkisuudessa olevissa aiheissa. Mutta että maailman vainoa, kuten usein kuulee... Tuollaisten puheiden tuominen yhteisen tutkiskelun aiheeksi tulee kyllä lähinnä ihmisestä.

  Rohkeasti yhdistät jokivarren tapaukseen tämän uusimman bannaopin. Vai puhutaankohan samasta asiasta eli joulukuun kokouksen lanseerauksesta. Vuodenvaihteessa syntyneessä yllättävässä "yhden miehen jumalanvaltakunta-opissa" ainakin on tavallista enemmän astian makua.

  Valitettavaa on, että yksittäiset vakuuttavat sanomiset eskaloivat helposti tilannetta. Olihan jo vuosien virallinen trendi kokouksissakin ollut, että hoitointoa on tyynnytelty jopa on suoranaisesti varoitettu nyhtämästä rikkaviljaa. Pääsääntö usein on, että mitä vanhempi on sanoja, sitä viisaampi. Välillä on joku voinut ihmetellä, että voikohan sitä enää "hoitaakaan". Näihin eri puolella oleviin riita-asioihin tuollainen uusi hoitomalli tai kirkkolaista puhuminen ylipäänsä on bensaa liekkeihin ja siten vaarallista. Tulella leikkiminen voitaisiin lopettaa heti alkuunsa.

  Itse en (toisin kuin tässä yhteydessä viitattu Paavali) uskaltaisi omin päin heittää ketään saatanalle. (Enkä muuten uskaltaisi omaa sieluanikaan jättää tällaisen heittäjän harkinnan varaan.) Tämä johtuu vähemmän kulmikkaan luonteeni lisäksi siitä, että en ole apostoli, jonka itse Herra oli kohdannut, enkä myöskään tunne ketään, joka esimerkiksi "pitää isänsä vaimoa" (1. Kor. 5)

  En mitenkään usko, että Viljon asemaan olisi kukaan puuttumassa, ja pahimmanlaatuinen moka tämä olisikin.

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjoitat - ja korjaan; po. joulukuun puhujainkokouksessa...

  VastaaPoista
 4. Lienenkö saanut oikean käsityksen puhujainkokouksen kulusta, ettei kysymystä ”yksityisbannasta” ratkaistu? - Tämä on vähintäänkin ristiriitaista siihen nähden, että SRK:n puheenjohtaja on toistuvasti tänä keväänä moneen kertaan sanonut kristillisyytemme irti jopa ihan kaikesta ”henkisestä väkivallasta”. Nyt joutuukin kysymään; onko ”sitominen” kaikkien kristittyjen oikeus ja jopa sielunhoidollinen velvollisuus, tai vain puhujien, tai vain johtavien puhujien, tai vain SRK:n johtokunnan jäsenien – kuten Tornion tapauksessa – vai onko se mm. paikallisten johtokuntien puheenjohtajilla. Voisiko esim. Oulun rauhanyhdistyksen puheenjohtaja uhata sitoa jonkun toisen paikallisen puhujan tai ihan tavallisen seurakuntalaisen – entä voisiko uhattu asettaa puolestaan vastabannan kohti puheenjohtajaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulkintani mukaan fakta on, että asia kyllä pyrittiin ratkaisemaan tilatun puheenvuoron välityksellä, jossa esitettiin perinteinen näkemys. Kokouksen keskustelu ilmeisesti on tulkittava niin, että asiasta on esitetty kaksi erilaista käsitystä, joista jälkimmäinen eli se uusi on väärä.

   Keskustelukulttuurilta kaipaisi selkeyttä. Väitettiin mitä vain, se ei todellakaan ole meillä vapaa. Ihan avoimesta eikä vihjaillen voisi nostaa esille, että nyt käsittelemme kysymystä X puolivuotta sitten Y:n esittämän käsityksen johdosta. Ja tähän sitten Y saisi ("ilman sarvia ja hampaita") tilaisuuden kommentoida asiaa ja tarvittaessa tarkentaa sanomisiaan.

   Poista
 5. No hyvä jos asia niin ratkaistiin - ja odottaa silloin sopii, että tuon "uuden käsityksen" mukaiset hoitotoimet korjataan mitä pikimmin! - Olen samaa mieltä, ettei pitäisi pelätä reilua ja reipastakin keskustelua. Överiksi mennyt yksimielisyyden vaatimus aiheuttaa pelkoa ja sulkee suut. - Ja toisaalta; kun keskustellaan vihjailuilla ja rivien väleillä, kukin saa tulkita keskustelun tuloksen sitten itselleen voitokseen... :)

  Torniossa on suviseurat ensi vuonna ja lienee edelleen epävarmaa, saadaanko seurakunnan kirkkoja käyttää suviseuratilaisuuksiin. Khra vaatii ehtona "hoitotoimien" peruuttamista - ja myös SRK:n johto pitää weljeämme EH:ta kristittynä, toisin kuin osa Ry:n jäsenistä weli AIT:n johdolla.

  SRK on julistanut kuluvan vuoden "rakkauden teemavuodeksi". Ja siihen aitoon kristilliseen rakkauteen kuuluu myös avoimuus kriittisille keskusteluille, peiliin katsomiselle ja itsekritiikille, varsinkin kun aihetta on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on tosiaan jännä homma että jokainen voi tosiaan arvioida lopputuloksen miten tykkää :) siksipä kokousraportteihin kannattaa suhtautua pienenpienellä varauksella.

   Mutta lehestä lukkiin, että asiaa oltaisiin menossa selvittämään veljien kesken. Toivottavasti selviää ennen suviseuroja, ikävä olisi naapuriseurakunnista koittaa apuja saada.

   Poista